9/11/2010 - El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha demanat en un acte celebrat el Col·legi d’Advocats de Barcelona que es posi fi als Blocs electorals, les imposicions de temps i ordre que la Junta Electoral Central estableix en la cobertura informativa de les campanyes electorals. Pel degà del Col·legi de Periodistes, Josep Maria Martí, “està en joc un dels drets fonamentals dels ciutadans, el dret a rebre una informació lliure, també durant la campanya electoral”.
En vigílies de la campanya per a les eleccions del 28-N, el Col·legi de Periodistes ha explicat a la societat civil que els Blocs electorals dels Telenotícies i Informatius de Ràdio no s'elaboren amb criteris periodístics, sinó polítics, i que això limita el dret dels ciutadans a rebre una informació no propagandística. A dia d’avui nombroses personalitats ja s’han adherit al Manifest de protesta.
Present a l’acte era el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, que ha manifestat que “a Catalunya tenim uns mitjans potents, amb bons professionals”, però que hi ha una assignatura pendent: “Hem de fer confiança al criteri periodístic. Em vull manifestar públicament en contra dels Blocs electorals. Tenim una crisi molt important de confiança vers els polítics i la política en general, i això és culpa de tots plegats. Hem de reconèixer que també nosaltres, uns més que altres, ens ho hem guanyat a pols”.
També el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha intervingut per dir que “jo també estic en contra dels Blocs electorals, i sempre ho he estat”. Tresserras creu que “si tinguessim una llei electoral catalana, no hauria de ser tan difícil posar-se d’acord”. El conseller ha demanat, però, als professionals dels mitjans públics, “un comportament intel·ligent, que es triin formules de reivindicació que no perjudiquin l’empresa pública, que tan necessitem, perquè l’opinió pública no acabi pensant que existeix més llibertat en els mitjans privats que en els públics”.
La periodista de la Ràdio i Televisió de Portugal, Sandra Sá Couto, ha participat a l’acte per explicar la cobertura informativa al seu país. Sá Couto ha dit que la llei portuguesa estipula “pluralisme i neutralitat”, i que els mitjans públics l’apliquen i això comporta que, a la pràctica, hi ha una àmplia cobertura informativa de les campanyes. A les eleccions del 2006, el 30 per cent de les notícies en època de campanya van ser sobre les eleccions.
També hi ha participat el cap de Política de TV3, Ernest Maymó: “He de denunciar els Blocs perquè són una aberració, una burla als nostres espectadors, als quals ens devem, a banda que no permeten respectar la llibertat d’expressió, enquisten la nostra societat, la fan inamovible”. “M’estimo molt la política i em barallaré amb qui calgui per defensar la política, però hem de deixar que els professionals facin la seva feina”, ha conclòs.
L’advocada Gemma Segura ha explicat els fonaments jurídics de les accions legals que han emprès el Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Colexio Professional de Xornalistas de Galicia. Segura porta actualment un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional, després que la Junta Electoral Central assumís la doctrina més restrictiva del pla de cobertura informativa. “Amb els Blocs electorals ens trobem davant la restricció d'un dret fonamental, un dret que està previst en l’ordenament jurídic nostre i internacional, ja que la llibertat d’informació també és un dret reconegut davant del Tribunal europeu dels drets humans”, ha dit.
A l’acte hi han participat també els diputats Joan Ferran, David Pérez, Laia Ortiz o Santi Rodríguez, així com el president del Consell assessor de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Manel Garcia Biel, a més de periodistes de mitjans de comunicació públics i privats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada